Strona główna
  •regulamin pracy

•regulamin pracy, KADRY - porady

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
REGULAMIN PRACY
Postanowienia ogólne
§ 1.
Regulamin pracy ustala organizacj
i porz
dek w procesie pracy oraz zwi
zane z
tym prawa i obowi
zku pracodawcy i pracowników.
§ 2.
1. Postanowienia niniejszego regulaminu pracy obejmuj
wszystkich pracowników
zatrudnionych u pracodawcy.
2. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym regulaminie stosuje si
przepisy
kodeksu pracy i inne przepisy prawa pracy.
§ 3.
Ilekro
w regulaminie pracy jest mowa o pracodawcy, nale
y przez to
rozumie
.............................
...........................................................................................
Obowi
zki pracownika
§ 4.
1. Podstawowym obowi
zkiem pracownika jest sumienne i staranne wykonywanie
pracy oraz stosowanie si
do polece
przeło
onych, które dotycz
pracy, je
eli nie s
one
sprzeczne z przepisami prawa pracy lub umow
o prac
.
2. Czas pracy nale
y wykorzystywa
w pełni na prac
zawodow
.
3. Pracownik jest obowi
zany w szczególno
ci:
1)
rzetelnie i efektywnie wykonywa
prac
,
2)
przestrzega
porz
dku w zakładzie pracy, a w szczególno
ci ustalonego
czasu pracy,
3)
przestrzega
przepisów oraz zasad bhp i przepisów ppo
,
4)
poddawa
si
wst
pnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zaleconym
badaniom lekarskim i stosowa
si
do wskaza
lekarskich,
5)
przestrzega
tajemnicy okre
lonej w odr
bnych przepisach oraz w zakresie
ochrony danych osobowych,
6)
dba
o dobro zakładu pracy, chroni
mienie pracodawcy oraz zachowa
w
tajemnicy informacje, których ujawnienie mogłoby narazi
pracodawc
na
szkod
,
7)
przestrzega
zasad współ
ycia społecznego,
8)
przestrzega
zakazu palenia wyrobów tytoniowych poza wyra
nie
wyodr
bnionymi do tego celu miejscami.
§ 5.
Ci
kim naruszeniem podstawowych obowi
zków pracowniczych w rozumieniu
art. 52 par. 1 pkt 1 k.p. jest:
1)
złe lub niedbałe wykonywanie pracy, które mogłoby narazi
pracodawc
na
szkod
,
2)
ra
ca niedbało
o maszyny, narz
dzia i powierzone materiały,
3)
wykonywanie prac niezwi
zanych ze stosunkiem pracy,
4)
prowadzenie działalno
ci konkurencyjnej wobec pracodawcy,
5)
nieusprawiedliwione nieprzybycie do pracy, cz
ste spó
nianie si
lub
samowolne opuszczenie pracy bez usprawiedliwienia,
6)
stawienie si
do pracy w stanie nietrze
wo
ci lub po spo
yciu innego
rodka
odurzaj
cego lub spo
ywanie alkoholu lub innego
rodka odurzaj
cego w
miejscu pracy,
7)
uporczywe naruszanie przepisów i zasad bhp oraz przepisów ppo
,
8)
wykonywanie pracy zarobkowej w okresie orzeczonej w zwolnieniu
lekarskim niezdolno
ci do pracy lub zawinione wykorzystywanie
zwolnienia lekarskiego od pracy w sposób ra
co niezgodny z jego celem,
9)
działania lub zachowania uznane w kodeksie pracy za mobbing.
§ 6.
Naruszeniem obowi
zków pracowniczych jest w szczególno
ci:
1)
niewykonywanie lub niedbałe wykonywanie obowi
zków pracowniczych,
2)
naruszenie tajemnicy pa
stwowej, słu
bowej lub tajemnicy
przedsi
biorstwa i w zakresie ochrony danych osobowych lub niedbalstwo
w ochronie tych tajemnic,
3)
zakłócenie porz
dku i spokoju w miejscu pracy,
4)
niewła
ciwe
zachowanie
wobec
przeło
onych,
podwładnych,
współpracowników i klientów pracodawcy,
5)
nieprzestrzeganie przepisów i zasad bhp oraz przepisów ppo
.
§ 7.
1. W razie podejrzenia lub stwierdzenia naruszenia przez pracownika obowi
zku
trze
wo
ci, bezpo
redni przeło
ony pracownika ma obowi
zek nie dopu
ci
go do
wykonywania pracy i przebywania na terenie zakładu pracy.
2. Bezpo
redni przeło
ony ma obowi
zek odsuni
cia od pracy pracownika, który
spo
ywał alkohol w czasie pracy lub w miejscu pracy.
3. Pracownikowi, w stosunku do którego istnieje podejrzenie lub stwierdzono
naruszenie obowi
zku trze
wo
ci, przysługuje na jego
danie prawo przeprowadzenia
badania trze
wo
ci. Natomiast pracownik ma obowi
zek poddania si
badaniu, je
eli:
1)
uległ wypadkowi przy pracy i zachodzi uzasadnione podejrzenie,
e
znajdował si
wówczas w stanie nietrze
wo
ci,
2)
zostało popełnione przest
pstwo lub wykroczenie i zachodzi podejrzenie,
e
przest
pstwo lub wykroczenie zostało popełnione po spo
yciu alkoholu.
4. Je
eli pracownik nie wyrazi zgody na przeprowadzenie kontroli jego trze
wo
ci,
przeprowadzenie takiej kontroli zleca si
organom policji.
5. Osoba przeprowadzaj
ca kontrol
sporz
dza protokół z kontroli. Protokół sporz
dza
si
równie
, gdy pracownik odmawia poddania si
badaniu.
6. W razie stwierdzenia stanu po spo
yciu alkoholu wynikiem badania, pracownik ma
obowi
zek ponie
koszty tego badania.
Obowi
zki pracodawcy
§ 8.
Pracodawca jest obowi
zany w szczególno
ci:
1)
zaznajamia
pracowników podejmuj
cych prac
z zakresem ich
obowi
zków, sposobem wykonywania pracy na wyznaczonych
stanowiskach oraz ich podstawowymi uprawnieniami,
2)
organizowa
prac
w sposób zapewniaj
cy pełne wykorzystanie czasu
pracy, jak równie
osi
ganie przez pracowników, przy wykorzystaniu ich
uzdolnie
i kwalifikacji, wysokiej wydajno
ci i nale
ytej jako
ci pracy,
3)
organizowa
prac
w sposób zapewniaj
cy zmniejszenie uci
liwo
ci pracy,
zwłaszcza pracy monotonnej i pracy w ustalonym z góry tempie,
4)
przeciwdziała
dyskryminacji w zatrudnieniu, w szczególno
ci ze wzgl
du
na płe
, wiek, niepełnosprawno
, ras
, religi
, narodowo
, przekonania
polityczne, przynale
no
zwi
zkow
, pochodzenie etniczne, wyznanie,
orientacj
seksualn
, a tak
e ze wzgl
du na zatrudnienie na czas okre
lony
lub nieokre
lony albo w pełnym lub w niepełnym wymiarze czasu pracy,
5)
zapewnia
bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz prowadzi
systematyczne szkolenie pracowników w zakresie bhp,
6)
terminowo i prawidłowo wypłaca
wynagrodzenie,
7)
ułatwia
pracownikom podnoszenie kwalifikacji zawodowych,
8)
stwarza
pracownikom podejmuj
cym zatrudnienie po uko
czeniu szkoły
prowadz
cej kształcenie zawodowe lub szkoły wy
szej warunki sprzyjaj
ce
przystosowaniu si
do nale
ytego wykonywania pracy,
9)
zaspokaja
w miar
posiadanych
rodków socjalne potrzeby pracowników,
10)
stosowa
obiektywne i sprawiedliwe kryteria oceny pracowników oraz
wyników ich pracy,
11)
prowadzi
dokumentacj
w sprawach zwi
zanych ze stosunkiem pracy oraz
akta osobowe pracowników,
12)
wpływa
na kształtowanie w zakładzie pracy zasad współ
ycia społecznego,
13)
przeciwdziała
mobbingowi,
14)
udost
pni
pracownikom tekst przepisów dotycz
cych równego traktowania
w zatrudnieniu.
15)
informowa
pracowników o mo
liwo
ci zatrudnienia w pełnym lub w
niepełnym wymiarze czasu pracy, a pracowników zatrudnionych na czas
okre
lony – o wolnych miejscach pracy.
§ 9.
Pracodawca nie ponosi odpowiedzialno
ci za przechowywane przez pracownika w
zakładzie pracy lub miejscu wykonywania pracy pieni
dze i przedmioty warto
ciowe.
Organizacja pracy
§ 10. 1
. Pracownik potwierdza przybycie do pracy własnor
cznym podpisem na li
cie
obecno
ci.
2. Pracownik mo
e opu
ci
miejsce pracy za zgod
bezpo
redniego przeło
onego.
Godziny wyj
cia i powrotu do pracy rejestruje si
na li
cie obecno
ci.
3. Pracownik mo
e przebywa
na terenie zakładu pracy poza godzinami pracy, za
pisemnym zezwoleniem bezpo
redniego przeło
onego.
§ 11.
Po zako
czeniu pracy pracownik obowi
zany jest zabezpieczy
narz
dzia,
materiały, dokumenty lub podobne przedmioty pracy i pozostawi
miejsce pracy w nale
ytym
porz
dku.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • smichy-chichy.xlx.pl


  •  Podobne
     : Strona Główna
     : (25 najlepszych sztuczek Windows XP i Vista - tualno 234ci IDG, Porady
     : (Skr 363ty klawiaturowe), Porady
     : Żona vs dziewczyna, Porady
     : #4 Open Source – podstawy, Dokumentacja Suse L
     : 010 Pork Part 3, Kulinarne, Meats & Poultry - by Williams-Sonoma
     : ‶Computer Assisted Language Learning” (CALL) Nazlś GĂźndĂźz, JĘZYK ANGIELSKI, academia
     : Ćwiczenie(1), Moduł 2-kjl IV VI
     : [osprey] Medieval Arms Armor and Tactics, Moje Medievalia i nie tylko, Osprey
     : 000-837 1, schema
     : 00. Urzędowy wykaz miejscowości w Polsce - 2012 r, HISTORIA [fakty], 02. POLSKA
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • resekcja.pev.pl
  •  . : : .
    Copyright (c) 2008 póki będą na świecie książki, moje szczęście jest zabezpieczone. | Designed by Elegant WPT