Strona główna
  (odc.14) tarta lorraine

(odc.14) tarta lorraine, Inne, Jamie Oliwer, Przepisy 2

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
(odc.14) tarta lorraine
Przepis z programu
(odc.14)
trudność:
trudne
Spód
½ kg mąki pszennej
½ kostki smalcu
½ kostki masła
2 wiejskie jajka
Nadzienie
5 wiejskich jajek
550 ml tłustej śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
250g sera cheddar
250g sera gruyere
150g koziego sera
mały pęczek szczypiorku
ewentualnie: 10 plasterków pancetty – solonego i suszonego włoskiego boczku
świeży tymianek
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przesiać pół kilo uniwersalnej mąki pszennej.
Posiekać masło i smalec z mąką, dodać dużą szczyptę soli. Wymieszać składniki palcami, aż
utworzą się niewielkie grudki i dodać dwa wiejskie jajka. Kiedy składniki się połączą wyrobić
ciasto, a następnie zawinąć w kawałek folii, uformować w kształt dysku i włożyć do lodówki
na pół godziny. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, posypując je mąką i
obracając, żeby nie przywarło do blatu. Wałkować aż będzie miało odpowiedni rozmiar.
Wysmarować lekko masłem ścianki i dno płaskiej foremki do tart z ruchomym dnem o
średnicy 30 cm. Owinąć ciasto wokół wałka, a potem odwinąć nad foremką. Usunąć nadmiar
ciasta, a resztę docisnąć palcami, żeby ściśle przylegało do falistych brzegów formy.
Wyrównać krawędź kciukiem. Za pomocą widelca zrobić dziurki na całej powierzchni,
przykryć plastykową folią i włożyć do zamrażalnika, żeby ciasto stwardniało i nie skurczyło
się podczas pieczenia. Po pół godzinie wyjąć, zdjąć folię i wstawić na 10-15 minut do
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, żeby podpiec spód bez nadzienia.
Rozbić do dużej miski 5 świeżych wiejskich jajek. Dodać śmietanę, dużą szczyptę soli i
pieprzu, oraz zetrzeć około połowy niewielkiej gałki muszkatołowej. Zetrzeć sery cheddar i
gruyere. Właściwą konsystencję nada farszowi kozi ser, który należy pokruszyć na wierzch.
Wszystko oprócz koziego sera można wymieszać w misce. Dodać drobno posiekany
szczypiorek i za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać składniki. Wyjąć z piekarnika
foremkę z podpieczonym, ale nie całkiem upieczonym spodem. Przelać na niego mieszaninę,
lekko potrząsnąć i posypać na wierzchu pokruszonym kozim serem. Przepis można
urozmaicić, układając cieniutkie plasterki pancetty na powierzchni tarty. Posypać tartę
świeżym tymiankiem. Ostrożnie wsunąć foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C
i piec przez 30-35 minut. Podawać na ciepło.
© Jamie Oliver
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • smichy-chichy.xlx.pl


  •  Podobne
     : Strona Główna
     : Żeglarz jachtowy - Przepisy żeglugowe (opracowanie na egzamin), żeglarstwo
     : (Coobook - ENG) - Xmass in India - (Scan-Book from India) by gocha2308, Przepisy!!!Zrób i skosztuj
     : Ćapati - indyjski chleb(1), kuchnia indyjska, Przepisy!!!Zrób i skosztuj
     : (Coobook - ENG) - Diwali Indian Sweets - (Scan-Book from India), kuchnia indyjska, Przepisy!!!Zrób i skosztuj
     : (Coobook - ENG) - Indian Bread - (Scan-Book from India), kuchnia indyjska, Przepisy!!!Zrób i skosztuj
     : ❤, ★ WALENTYNKI - WE DWOJE - MIŁOSNE SMUTY ( PL - ZAGR. ) 💑 - 🎧 ! ♪ !, ♫ ♥ TAPETY - OBRAZKI - ZNAKI SPECJALNE - INNE ! 💙 !, ♥ OBRAZKI ( ZNAKI SPECJALNE ) NEW ! ♥
     : (Coobook - ENG) - Punjabi Cuisine - (Scan-Book from India), Przepisy!!!Zrób i skosztuj
     : 005.Odbudowa Remonty Bud Zniszczonych Przez Żywioł, UPRAWNIENIA, Obowiązujące Przepisy
     : - Chicken Tikka Masala, kuchnia indyjska, Przepisy!!!Zrób i skosztuj
     : Świat trzylatka - Rozkład materiału, Świat trzylatka
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • typografia.opx.pl
  •  . : : .
    Copyright (c) 2008 póki będą na świecie książki, moje szczęście jest zabezpieczone. | Designed by Elegant WPT